Pioneer

Pioneer

Original
PF40

PF40

Designed by Pininfarina

Masters to Watch – Stijn Smit – Head of Sales Eysing

Masters to Watch – Stijn Smit – Head of Sales Eysing

EERBETOON

“Samen met Alain van Dijk, Rik Smits en mijn broer Jasper vorm ik een vriendenclub uit Vught. We kennen elkaar van kinds af. Alain tekende altijd al auto’s en vooral tweewielers, waarvoor hij zich liet inspireren door klassieke vormen. Al op jonge leeftijd wist hij: ik wil automotive designer worden. Tijdens zijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft liep hij tegen een oude motor van Eysink aan. Het bedrijf uit Amersfoort stamt uit 1886 en heeft de eerste Nederlandse auto gemaakt, waarna het zich ook is gaan toeleggen op de productie van motoren. Alain raakte geprikkeld door de ontwerpen van Eysink. Een voertuig ontwerpen was zijn grootste droom en de uitdaging om van de klassieke Eysink een moderne variant te ontwerpen, was zo inspirerend dat hij aan de slag ging. In 2014 begon hij met de eerste tekeningen voor een innovatieve e-moped met retro-uitstraling, een eerbetoon aan de vooroorlogse motorfiets.”

DOOR HET DAK

“Wij zijn puur voor onszelf begonnen, uit passie voor het klassieke design. Maar dat willen we wel combineren met de techniek van nu. Elektrisch, anders besta je over tien jaar niet meer. Elektrische brommers en scooters met een mooi design zijn er nauwelijks. We gingen bouwen, met de hand, in onze schuur. Zelf kabelbomen solderen, staal buigen. Dat deden we op het  eukenblad van onze ouders… dat daaronder bezweek. Slecht idee natuurlijk! Met elkaar discussiëren, brainstormen en sleutelen heeft geleid tot een rijdend prototype. In eerste instantie hebben we schijfremmen gebruikt, maar die begonnen bij een paar regenspatjes al te piepen, dus zijn we overgestapt op trommelremmen – die hoor je niet. Toen we uiteindelijk met deze lichtgewicht rijdersmachine, slecht 45 kilo, op de weg gingen rijden, bleek de interesse. ‘Wat gaaf!’, hoorde je. ‘Is die ook te koop?’ Een niet alledaags voertuig, ontworpen voor elke dag, met een actieradius van 80 kilometer. Volledig van staal, handgemaakt in Nederland. De nazaten van de familie Eysink vonden het geweldig dat het design is gebaseerd op de contourlijnen van hun vroegere motor. Eén van hen is zelfs ingestapt als aandeelhouder. Een mooier compliment kun je niet krijgen! In 2018 gingen we commercieel aan de slag en toonden we het prototype op MASTERS EXPO. Toen zijn we door het dak gegaan: in twee dagen zaten de orderboeken vol. We keken elkaar nog eens stevig aan en zeiden:  Dit moeten we gaan doen.’ We hebben onze studies stopgezet en alle focus op Eysing gericht.”

COMMUNITY

“In het begin zeiden we: ‘Hoe gaaf zou het zijn wanneer een Eysing voorbij komt rijden als we ergens op een terras zitten.’ Dat doel hebben we bereikt. Inmiddels hebben we meer dan honderd exemplaren geproduceerd. Eerst hebben we het productieproces in Utrecht ingericht en vervolgens in Geffen, maar daar zijn we al snel uit ons jasje gegroeid. Nu zijn we weer terug waar we ooit begonnen zijn, in Vught. Hetzelfde pand, maar dan uitgebreid met vier hallen. Op de begane grond hebben we de productielijn, waar alles met de hand wordt gemaakt, de service plaatsvindt en ook de doorontwikkeling wordt gerealiseerd. Daarboven zit onze kantoorruimte. Verder hebben we twee dealers in Nederland – Voltes in Alkmaar en MOEVS in Eindhoven – en zijn we in gesprek met drie andere. Sinds 2019 hebben we een mooie conceptstore in het centrum van Den Bosch, dat is het hart van Eysing. Hier kun je terecht voor een kop koffie, een proefrit en het configuratieproces. Want de mogelijkheden om een Esying te personaliseren zijn eindeloos. Zo krijgen wij veel aanvragen van autoverzamelaars en booteigenaren met heel specifieke wensen. Die willen een Eysing in exact dezelfde specs als hun favoriete auto of jacht, bijvoorbeeld met een specifieke lak- of leersoort. Wij onderscheiden ons door een volledig tailor-madeprogramma, naast de vaste modellen in ons assortiment. Het leuke is: de kopers van een Eysing blijven enorm betrokken. Ze bellen mij om te vragen hoe het ermee gaat, waar we mee bezig zijn. Uit zichzelf zijn het ambassadeurs geworden, die samen een community vormen. En voor ons is er geen betere marketing dan blije mensen op een Eysing!”

NEUSJE VAN DE ZALM

“Wij noemen het een e-moped, maar hij is te gebruiken als brommer of scooter. Beide opties zitten in de drie modellen die op dit moment onze range uitmaken: de Pioneer, met een wat langer zadel, echt een stadsmodel; de Pioneer S, het sportievere broertje, met ingekort zadel, andere kleurenspecificaties en wat meer motorvermogen; en tot slot de Pioneer S Exclusive, met veel chroom en het meeste motorvermogen, het neusje van de zalm. En daar blijft het niet bij: dit jaar nog komt er een uitbreiding op de range. We gaan Europa in – alle typegoedkeuringen zijn binnen en we zijn in gesprek met internationale dealers – en bovendien hebben we een lijntje lopen in Dubai en Zürich. Het productieproces wordt verder uitgebreid, mede om de wachttijden terug te schroeven naar maximaal zes weken. En tot slot – en dat was echt onze droom – hebben we de handen ineengeslagen met een van de grootste ontwerpers in de automotive, internationaal, wat zal leiden tot een volledig nieuw ontwerp. Zoals het er nu uitziet, gaan we die in december onthullen op MASTERS EXPO.”

Explore more

Stijn Smit | Het Financieel Dagblad

Stijn Smit | Het Financieel Dagblad

Read story
Eysing | Romantiek bromfiets | De Volkskrant

Eysing | Romantiek bromfiets | De Volkskrant

Read story